Herceg Novi Znamenitosti

Herceg Novi znamenitosti – Hercegnovska rivijera i tvrđave Forte Mare i Španjola

Hercegnovska rivijera, osim plaža pruža i niz drugih atrakcija i mogućnosti za zabavu i rekreaciju. Na prvom mjestu tu su hercegnovski parkovi prepuni bujnog zelenila, zbog kojih ovaj grad zovu još i Grad cveća, a od Meljina do Igala, sve uz obalu, pruža se 6 km dugačko šetalište pet Danica.

Iz kasnog srednjeg vijeka datira Staro gradsko jezgro, a u njemu su izmiješani fortifikacioni, sakralni, stambeni i javni objekti. O turskoj i mletačkoj vladavini ovim prostorom na najbolji način svjedoče isprepletani stilovi izgradnje. Staro gradsko jezgro obuhvata Stari grad unutar zidina, bastione, Kanli kulu, koja se danas koristi kao ljetnja pozornica, Sat kulu, na jugu je tvrđava Forte Mare, a na istoku gradska česma i kapija Karaca. Tu je još i tvrđava Španjola, podignuta za vrijeme turske vladavine, ali je ime dobila po Špancima koji su za vreme jednogodišnje vladavine Herceg Novim učestvovali u njenoj izgradnji.

Jedan od najznačajnijih fortifikacijskih objekata u gradu upravo je Tvrđava Forte Mare, za koju se smatra da je upravo ona zaslužna za izgradnju srednjevjekovnog Herceg Novog. Po spletu strmih ulica i stepeništa koja prate kaskade terena, prepoznatljiva je arhitektura gradskog jezgra.

Herceg Novi znamenitosti – crkve

Crkva Svetog Jeronima iz 1856. godine, crkva Svetog Leopolda Mandića, posvećena Novljaninu Leopoldu Mandiću, koga je za sveca 1983. godine proglasio Papa Jovan Pavle II i crkva Svetog Arhangela Mihaila sagrađena početkom XIX vijeka, koja se nalazi u samom centru starog grada, na trgu Belavista, neke su od crkava koje se nalaze u samom gradu.

Na pola puta između Herceg Novog i Igala, u mestu Topla nalazi se kompleks crkava Svetog Đorđija i Svetog Spasa sa Episkopskom Rezidencijom, dok se na uzvišenju južno od Herceg Novog nalazi manastir Savina i manastirski kompleks koji čine tri crkve, konak i groblje. Manastir Savina potiče iz XV vijeka, dok vrijeme nastanka kompleksa nije utvrđeno. Radovi čuvene kotorske gotičke škole čuvaju se upravo u ovom kompleksu. Na istočnoj strani ulaza u Bokokotorski zaliv nalazi se manastir Žanjica, iz XV vijeka.

Herceg Novi znamenitosti – Pećina Plava špilja

Pećina Plava špilja, koja se nalazi na poluostrvu Luštica, jedno je od najatraktivnijih mjesta u okolini Herceg Novog.

Naziv je dobila po neobično plavoj boji vode, čija je temperatura često za nekoliko stepeni viša nego temperatura vode van pećine. Od Herceg Novog je udaljena 9 nautičkih milja i do nje se stiže čamcem u organizovanim turama.

Herceg Novi znamenitosti – ostrvo Mamula

6,3 km udaljeno od Herceg Novog, na samom ulazu u Bokokotorski zaliv nalazi se ostrvo Mamula.
Gotovo celu njegovu površinu zauzima tvrđava koju je 1853. godine izgradio austrougarski general Lazar Mamula, a zanimljivo je da je ostrvo skoro kružnog oblika i površine od samo 200 metara kvadratnih. Tvrđava je služila, tokom oba svjetska rata, kao ozloglašeni zatvor (Kampo Mamula). U njoj je tokom Drugog svetskog rata bio čak i  italijanski koncentracioni logor.

Zbog svoje burne prošlosti, ostrvo Mamula je obavezna destinacija za jednodnevne izlete u Bokokotorskom zalivu.

Herceg Novi znamenitosti – Stari grad

Sigurni smo da ce Vam pricinjavati ogromno zadovoljstvo posjeta starom hercegnovskom gradu. Iako je Herceg Novi nalik mnogim drugim primorskim gradovima neke pojedinosti čine ga posebnim. Naime, on je najbolji spoj istorije i kulture, tradicije i duhovnosti, prohujalih i modernih vremena. Herceg Novi se najprije zvao Sveti Stefan, a grad je utemeljio kralj Bosne, Tvrtko I Kotromanić. Prema istorijskim podacima, bilježimo je da je grad star oko 6 vijekova, a o toj burnoj istoriji na najbolji način svjedoče tvrđave unutar zidova Staroga grada (Španjola, Citadela, Forte Mare, Kanli kula),uz njih tu su naravno i brojne palate i crkve. Mnogi kulturno istorijski spomenici i kulturna znamenja novijeg vremena danas čuvaju duh hrišćanstva i predstvaljaju riznicu umjetničkog i kulturnog blaga. Upravo je stari grad Herceg Novi dugo godina i vijekova bio posredenik u trgovačkim vezama sa susjednim drzavama i trebalo je da konkuriše susujednom Dubrovniku. Iz tih razloga, Stari grad je okružen zidom građenim od XIV do XIX vijeka. Ukoliko namjeravate obići Stari grad Herceg Novi osim već pomenute tvrđave Forte Mare (XIV vijek), Kanli kule (XV vijek), predlažemo da razmislite i o posjeti centralnom dijelu starog urbanog jezgra, u okviru kojeg se nalaze dva velika Trga: Trg Hercega Stjepana sa crkvom Sv. Arhanđela Mihaila i Trg Mića Pavlovića sa crkvom Sv. Jeronima. U gradu se još nalaze umjetničke galerije, narodna biblioteka, gradski arhiv, ali i kuća jedinog Nobelovca sa ovih prostora, Ive Andrića. Stepenice ili izvorno rečeno skaline, svakako su obilježje Starog grada u Herceg Novom. Skaline su veoma dugačke kod većine uzanih, lijepih hercegnovskih ulica, te su često turistima i gostima grada veoma naporna za penjanje ili šetanje. Ako ih shvatite kao vid rekreacije, ni mnogobobrojni stepenici ne moraju biti zamorni.

Herceg Novi znamenitosti – Zavičajni muzej

Muzej kakav je Zavičajni muzej grada Herceg Novog, posjeduje jako malo gradova na Crnogorskom primorju. Zgrada samog muzeja stara je preko 150 godina, iako je kao značajna kulturna institucija grada osnovan 1949. godine. Ta zgrada je rađena krajem XVII vijeka u kasnobaroknom stilu.

Zavičajni muzej Herceg Novog zapravo je zadužbina jednog od poznatih Novljana, odnosno jednog od gradonačelnika grada Marka Komnenovića (1870 – 1941), te njegove supruge Olge. Testamentom koji su Komnenovići ostavili 1940. realizovana je želja da njihova kuća bude „gradski muzej“.U sastavu zavičajnog muzeja možete videti brojne vrlo vrijedne zbirke. Više od 100 odabranih vrsta mediteranskog i suptropskog cvijeća Botanička zbirka ima. Tu možete vidjeti razne vrste palmi, agava, kaktusa, aloja…

U okviru arheološke zbirke čuvaju se predmeti iz doba praistorijske civilizacije grada i okoline. Etnološka zbirka je sačinjena od amfore, starih brodova, opreme za ribolov…

U muzeju se čuvaju i oruđa koja su korištena u poljoprivredi, na prvom mestu stočarstvu i maslinarstvu. Pored navedenih zbirki, zanimljivo je vidjeti i zbriku od 30-tak ikona, uglavnom radova starih kotorskih ikonopisaca.

Herceg Novi znamenitosti- Bijela

Na samo 13 kilometara od Herceg Novog, smjestilo se mjesto Bijela. Ona se sve više pominje kao sinonim ili postojbina vrsnih bokeljskih brodograditelja. I dan danas u njoj se nalazi brodogadilište, jer tradicija remonta i brodogranje potiče još iz vremena utjemeljivača Herceg Novog, bosanskog kralja Tvrtka.

Čuveni i slavni majstori ili kako se lokalno zovu mestri iz Korcule (Dalmacija), nekada su prenosili umjetnost gradnje brodova majstorima iz Bijele. Bijelu možete posjetiti i ukoliko u Herceg Novi ili neki drugi primorski grad dolazite plovilom: jahtom, jedrenjakom, jer i ona poput ostalih primorskih mjesta posjeduje uređenu marinu.

Ukoliko uživate u obilasku kulturno-istorijskih spomenika, ili ste jednostavno zaljubljenik u stare građevine, onda je Bijela pravo mjesto za vas, jer u njoj možete obići jednu od značajnijih znamenitosti – crkvu Rize Bogorodice iz XIV vijeka, u kojoj se nalaze izuzetno vrijedne freske. U blizini su jos i crkve Sv.Gospoda (XVII), Sv.Petra (XIX) kao i crkvica Sv.Vrači. Dva lijepa hotela „Park“ i „Delfin“ takodje su smješteni u Bijeloj.

Takodje, ukoliko Vam se Bijela toliko svidi da biste rado u njoj proveli ostatak odmora, tu su i privatni pansioni, kafei, restorani i naravno ukusno sređene plaze.

Herceg Novi znamenitosti- Igalo

Nadaleko čuveno crnogorsko liječilište upravo je Igalo. Sastavni je dio grada Herceg Novog. Tu je smješten najpoznatiji zdravstveni kompleks – Institut „Dr Simo Milošević. Za poboljšanje zdravstvenog stanja pacijenta u Igalu, koriste različite tehnike: masaže, elektro terapije, hidro masaže, ljekovitu vodu u bazenima i ljekovito blato.

Boravak i usluge rehabilitacionog centra u Igalu, ne koriste samo pacijenti sa teškim povredama, reumatskim i oboljenjima ekstremiteta, vec i sportisti, te rekonvalescenti. Ovdje su, kažu, dolazili mnogi beznadežni slučajevi u invalidskim kolicima, a vraćali se bez njih i na sopstvenim nogama. Naročito, posljednjih godina u Igalu mahom borave turisti iz Skandinavije, najviše Norvežani. Gosti Igala bili su mnogi poznati i slavni, ipak najviše i najudobobnije u Igalu je boravio nekadašnji predsjednik SFRJ (bivša Jugoslavija) Josip Broz Tito.

Zbog potreba ljetovanja i odmora toga državnika izgrađena je i danas postojeća vila „Galeb“ koja se posljednjih godina uglavnom koristi kao rezidencijalni objekat Vlade Republike Crne Gore. Iz Igala se veoma lako i brzo turističkim taksi – brodićima može stići i do popularnih izletišta Zanjice, Njivice ili se može posjetiti čuvena pećina „Plava špilja“ koja je prema svjedočenjima mnogih turista pravi „hram boga mora“.

Herceg Novi znamenitosti- planina Orjen

Hercegnovska rivijera se, po riječima Novljana, najbolje može vidjeti sa planine Orjen. Ukoliko ste odlučni u namjeri da jedan dan vašeg godišnjeg odmora provedete u pješačenju kroz planinu Orjen, osim dobre volje i želje za takvim poduhvatom, treba vam još samo foto aparat i adekvatna družina, i avantura može da počne.

Orjen se nalazi na 1.895 metara nadmorske visine. Zbog takvog položaja sa Orjena se za sunčanih dana, može okom ispratiti cijela Crna Gora, može se vidjeti i dio susjedne Hercegovine, Dubrovačko primorje i nekoliko najjužnijih dalmatinskih ostrva. Upravo zbog svega naprijed navedenog, sigurni smo da ćete na put krenuti čim prije.

U Herceg Novom su dobro organizovana i planinarska društva, a staza kojom se možete penjati na Orjen je dobro markirana. Osim pješačeći – asfaltom, do Orjena ili planine Subre može se doći i džip safarijem, makadamskim putem, ali i biciklom. Masiv Orjena i danas slovi za predio sa enormnim količinama padavina jer je selo Crkvice, na istočnoj strani planine, najkišovitije u Evropi sa 5 metara vodenog taloga godišnje.

Čitav predio planine Orjen bogat je florom i faunom, a najviše ljekovitim biljem i gljivama koje možete brati jedino ukoliko ste botaničar ili dobar poznavalac bilja.