Herceg Novi Plaže

Herceg Novi Plaže – detalji

Za XIX vijek vezani su počeci hercegnovskog turizma. Još u ta doba se pominju gostionica Sjora Roze, te kafana „Bella Vista“. Mađarski plemic Antal Magyar iz Budimpešte, koji je 1902. godine izgradio „Pansion na zelenoj plazi“ u Zelenici, kasnije hotel „Plaža“, smatra se pretečom modernog hotelijerstva na Crnogorskom primorju.

Baš kao i u ostalim Primorskim gradovima, i u Herceg Novom vlada blaga mediteranska klima; sa suvim i toplim ljetima i blagim zimama. U ljetnjim mjesecima (jul, avgust) grad ima oko 10,7 suncanih sati dnevno. Temperatura mora kod Herceg Novog tokom ljeta iznosi 22 do 26 stepeni, i uz priblizno istu temperaturu vazduha omogućava kupališnu sezonu koja traje i do 5 mjeseci.

Hercegnovska rivijera se danas pruža u duzini od 25 km i obuhvata 7 naselja odnosno turističkih mjesta od kojih svako ima neku osobenost i specifičnost. Navedimo samo neka od njih: Meljine, Bijela, Đenovići, Kumbor, Zelenika. Tu su i veoma lijepo sređene plaze. Njih 62 (registrovane) prostiru se na potezu od Njivica do rta Mačak na poluostrvu Luštica. Osim onih prirodnih, Herceg Novi poslednjih godina obiluje i mnoštvom modernih kupališta, koja su smještena tik uz hotele, apartmane ili pored izletišta.

Herceg Novi plaže – Njivice

Smještena u istoimenom naselju, nalazi se javna plaza Njivice. Od Herceg Novog je udaljena 4 kilometra I komibinuje stjenovite, pješčane i betonske podloge. Novljani je još zovu i Kraljičina plaža. Ka zapadu, u mjestu Sutorina, koje je na samo nekoliko kilometara od Herceg Novog nalazi se najveća javna plaža na hercegnovskoj rivijeri, površine 9000 m² – Blatna plaža. Bogata je veoma ljekovitim pijeskom i blatom, kako joj u ostalom i samo ime kaže.

Herceg Novi plaže – Rehabilitacionog centra Igalo

Plaža Rehabilitacionog centra Igalo takođe je javna ali betonska plaža. Tik uz nju smjestila se još jedna betonska plaža hotela „Igalo“. Ipak, najatraktivnija javna pjeskovita plaža je „Raffaelo“ ispod istoimenog turističkog kompleksa. Prema mnogobrojnim anketama turista, plaža „Raffaelo“ nalazi se na prvom mjestu kada su u pitanju plaže Herceg Novog i okoline.

Herceg Novi plaže – Milasinovića plaža, Montenegrina, Bijela vila, Zalo i Ćorovića plaža

Milasinovića plaža“ otvorena je za sve turiste kao i građane Herceg Novog tokom čitave sezone, baš kao u ostalom i sve naprijed navedene javne plaže. Nalazi se u mjestu Topla. Uz nju, tu su i ostale veoma atraktivne plaže poput „Montenegrina“ ili plaže kod tunela. Plaža „Bijela vila“, danas javna plaža, a nekada glavno hercegnovsko gradsko kupalište smjestila se u gradskoj luci. U njenoj blizini je i plaža „Zalo“, sa srednje sitnim pijeskom i šljunkom, te pješcana javna „Ćorovića plaža“.

Herceg Novi plaže – Perla i Azzuro

Za turiste rafiniranijeg ukusa kao stvorena je plaža hotela „Perla“, smještena blizu centra grada, izgrađena kombinacijom betona i pijeska. Veoma atraktivna i ista po strukturi tla je plaža „Azzuro“, koja je hotelska a ujedno i javna plaža u mjestu Bijela, 13 kilometara udaljena od Herceg Novog.

Herceg Novi plaže – Žanjice i Mirišta

Posljednjih godina tursitima su sve zanimljivije i plaže „Žanjice“ i „Mirišta“ u okviru istoimenih izletišta. Žanjice su upravo najomiljenije izletište na hercegnovskoj rivijeri. Plaža koja se tu nalazi je javna, nastala kombinacijom šljunka, betona i pijeska. Veoma interesantna je i plaža u uvali Mirište, koja je nastala kombinacijom betona i pijeska.

Herceg Novi plaže – Fenix Montenegro i Dobrec

Po svom nazivu zanimljiva je plaža „Fenix Montenegro“ u Meljinama, mjestu 3 kilometra udaljenom od Herceg Novog. Ona je moderno uređeno kupalište, a sama plaža je kombinovano betonsko – pješčana. Pjeskovitu plažu „Dobrec“na poluostrvu Luštica, gosti Herceg Novog, a najviše izletnici rado posjećuju. Na ovoj plaži se vijori Plava zastavica, a ukupna površina joj je 600 m²..

Herceg Novi plaže – opremljenost

Sve navedene plaže uglavnom posjeduju kompletne plažne mobilijare: ležaljke, suncobrane, tuševe, vodu, struju… Ne mali broj plaža posjeduje i dodatne objekte poput kafe – barova, restorana, sopstvenog parkinga, a ni ljetnji sportovi nisu zapostavljeni, tako da imamo i terene za odbojku na pijeseku ili golove za vaterpolo.