Herceg Novi Manifestacije

Herceg Novi manifestacije – Praznik Mimoze

Svakako najznačajnija turističko-propagandna manifestacija na prostorima bivše a i ove države jeste upravo “Praznik Mimoze”. Organizuje se od 1969. godine. Festival uobičajeno traje cijeli februar. “Praznik Mimoze” je manifestacija koja se organizuje u slavu cvijeta mimoze koja u ovoj opštini izdašno uspijeva u vrijeme kada je ostatak Evrope pokriven snijegom. Utemeljena je i opstaje na osnovama tradicije karnevalske svječanosti, nekada tipičnih za ove krajeve. Mlade Novljanke zvane mažoretke i pleh muzika daju najposebniju notu ovom Festivalu. U okviru njega odvija se veliki broj turističkih, zabavnih, kulturnih, sportskih i drugih raznih programa, tako da smo uvereni da će tokom “Praznika Mimoze” svaki posetilac Novljanske rivijere pronaći sadržaj upravo skrojen po sopstvenoj meri i afinitetima.

Herceg Novi manifestacije – Hercegnovski zimski salon

Duže i od “Praznika Mimoze” traje vrlo prestižna likovna manifestacija. Po pravilu, njegovim otvaranjem, otvara se i “Praznik Mimoze”.

Herceg Novi manifestacije – Hercegnovski filmski festival

Nekadašnji Jugoslovenski festival filmske režije. U gradu koji je prvi bioskop imao 1919. godine, u kome je “LOVĆEN FILM”, od 1951. do 1955. godine imao svoj najbolji period. U gradu koji je dao poznate filmske stvaraoce, pionire filma na ovim prostorima kao što su Anton Lukateli, Steva Lepetić, Aleksandra Sekulović, Sima Čolović, te do danas u Holivudu aktuelnog i poznatog kamermana Bojana Bazelija. Baš u tom gradu se od 1987. godine održava ovaj Festival domaće kinematografije, a utemeljitelj mu je, takođe Novljaninski poznati filmski radnik Milan Žmukić. Na jedinstvenoj sceni ljetnje pozornice “Kanli kula” Festival se održava u prvoj dekadi avgusta.

Herceg Novi manifestacije – Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti

Amaterska pozorišta iz cijele zemlje učestvovala su prema početnom konceptu u ovoj manifestaciji, međutim posljednjih godina preovlađuju profesionalna pozorišta, kako iz zemlje, tako i iz okruženja. Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti se, po nepisanom pravilu, održavaju tokom aprila mjeseca.

Herceg Novi manifestacije – Sunčane skale i Male Skale

“Sunčane skale” Zabavno-muzički festival, koji, pored domaćih, kroz tri festivalske večeri (“Prinčeve nagrade”, “Veče novih zvijezda” i “Pjesma ljeta”) okuplja i inostrane pjevače. Održava se u mjesecu julu i kako već pomenusmo, traje 3 dana. “Male skale” Festival dječje zabavne muzike, održava se u Bijeloj počev od 2004. godine. Organizator festivala je NVO “ADUT”.

Herceg Novi manifestacije – Dani muzike

Festival klasične muzike nekada je okupljao uglavnom mlade talente, a danas na njemu učestvuju vrlo cijenjeni autori i izvođači klasične muzike iz cijelog svijeta, tako da su “DANI MUZIKE” danas važan međunarodni Festival. Održava se u mjesecu julu. “DANI MUZIKE” imaju i svoj drugi dio u periodu novembar – januar, pa je zbog tog perioda i nazvan “ZIMSKIM DANIMA MUZIKE”.

Herceg Novi manifestacije – Trg od knjige

Međunarodni sajam knjiga koji se upravo pod tim imenom počeo održavati u parku ispred Instituta „Dr Simo Milošević”. Jedno kratko vrijeme održavao se pod imenom “OTVORENA KNJIGA” dok se posljednjih godina ponovo održava pod imenom “TRG OD KNJIGE”. Međunarodni sajam održava se u Starom gradu na Belavisti, i to tokom jula mjeseca.

Herceg Novi manifestacije – Guitar Art summer fest

“Guitar Art summer fest” je profesionalna i stručna manifestacija koja svakog ljeta okuplja klasične, ali i ostale gitariste, od đaka osnovnih i srednjih škola, preko studenata, do njihovih profesora i eminentnih gostiju, vodećih svjetskih gitarista. Primarni cilj ovog projekta jesu razmjena znanja, prakse i iskustava između učenika. Ali u ciljeve festivala se svakako ubrajaju i upoznavanje sa domaćim i svjetskim trendovima u savremenoj gitarističkoj pedagogiji i koncertnoj praksi, kao neophodna nadgradnja edukativnoj osnovi. Istovremeno, tokom sedam radnih dana i kroz raznovrsne slobodne aktivnosti, po prvi put kod nas ostvaruje se ponuda i koncept radnog ljetovanja. “Guitar Art summer fest” održava se sredinom avgusta.

Herceg Novi manifestacije – Međunarodno takmičenje solo pjevača “Brune Špilera”

Jedna od najmlađih manifestacija u našem gradu upravo je ovo takmičenje. Ono je ustanovljeno 2008. godine, u spomen našoj sugrađanki Bruni Špiler, rođenoj Zimić, koja je bila profesor solo pjevanja. Održava se tokom “Praznika Mimoze”, u februaru mjesecu.

Herceg Novi manifestacije – Operski festival “Operosa”

“Operosa” (http://www.operosa.org/sr) je operski i festival klasične muzike koji ima za cilj promociju mladih i talentovanih operskih pjevača. Ovo je prvi operski festival u Crnoj Gori. Tokom ljeta, mladi i renomirani pjevači sa Balkana, kao i inostrani muzički saradnici, izvode neka od najpoznatijih svjetskih operskih djela. “Operosa”, međunarodna platforma za povezivanje, razmjenu znanja i informacija iz oblasti izvođačkih umjetnosti, organizator je festivala. Misija “Operose” je da operu prikaže kao modernu i zabavnu formu i omogući mladim umjetnicima razvoj kroz rad sa vrhunskim producentima.